Учените създадоха чип, имитиращ работата на човешкия мозък

Учени от 15 европейски изследователски институти обявиха създаването на компютърния чип Spykey, успешно имитиращ работата на човешкия мозък.

Учени от 15 европейски изследователски институти, обединени в съвместния проект BrainScaleS за създаването на изкуствена електронна версия на човешкия мозък, обявиха, че са  създали компютърния  чип Spikey, който  успешно имитира работата на мозъка.

Такива невроморфни чипове вече съществуват, но засега те могат да симулират само  една конкретна схема на мозъка. А Spikey може да пресъздаде всяка  от тях.

Специалистите отбелязват, че всички съвременни компютри са способни да работят и анализират информация много по-бързо, отколкото човек, но на практика те са ефективни само за решаване на конкретни задачи. Човешкият мозък,  благодарение на уникалната си конструкция е универсален.

 

В  рамките на проекта BrainScaleS професор Карл-Хайнц Майер от Университета на Хайделберг в Германия и колегите му успели да създадата чипа  Spikey, имитиращ мозъка. Той съдържа микросхеми,  който  действат като неврони, като успяват да имитират и синапсите – връзките между нервните клетки в мозъка.

“Чипът се разработва от 2005 година. Основната ни идея бе да се създаде една нова парадигма на изчисленията. Вместо последователната обработка на цифровата информация, както правят традиционните компютри, нашите нeвроморфни системи използват аналогови сигнали, които се наблюдават в мозъка. Това гарантира на компютрите вискока изчислителна мощност с ниска консумация на енергия, “- казва един от разработчиците на Spikey Томас Пфейл.

Подобни разработки правят и няколко други компании. От IBM, например, заявиха, че са завършили изчисленията на  математически  модел на мозъка, който се състои от 10 милиарда неврони.

Read more: http://30dumi.eu/2012/11/uchenite-sa-zdadoha-chip-imitirasht-rabotata-na-choveshkiya-moza-k/#ixzz2DLcxUrIQ

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *