В ЕС пуснаха лекарство, променящо ДНК

Европейската комисия е одобрила използването и продажбата в Европейския съюз на първото лекарство, променящо ДНК и създадено спомощта на  новото направление в  съвременната медицина – генната терапия. Лекарството, наречено “Glibera”,  ще помогне на хората с генетичното заболяване липопротеинолипазна  недостатъчност.

“Световната медицина направи  революционна стъпка, след като за първи път на Запад е разрешено  използването на медикамент, предназначен да оказва пряко влияние върху ДНК. По този начин пътят е отворен за използването на опита, натрупан през 40-те години на генното инженерство и медицински методи за промяна на генетичната структура на човешките соматични клетки “- предаде Би Би Си.

Учените се надяват, че лекарството ще помогне срещу множество заболявания, включително и отстраняване на дефекти в структурата на ДНК.

Цената на  “Glibera” е около $ 1.6 милиона.

“Ние не считаме, че цената е твърде висока, тъй като лекарството не лекува, а  завинаги изцелява хората” – казва Йорн Aлдаг, ръководител на холандската компания, която е създала лекарството.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *