В Колорадо и Вашингтон разрешиха употребата на марихуана

Жителите на американските щати Колорадо и Вашингтон във вторник, 6 ноември, гласуваха за легализиране на продажбата и пушенето на марихуана, съобщи NBC News.

Тези два щата са първите, в които пада забрана за използването на леки наркотици. Ново изменение на закона позволява на хората над 21 да си закупят една унция (28,3 грама) наркотик в специални търговски обекти и да използват продукта за лична употреба (не публично). Гражданите вече могат да отглеждат у дома до шест храста марихуана.

Вестник Huffington Post съобщава, че преди изменението да влезе в сила може да минат няколко месеца.

Според вестник The Denver Post, след преброяване на 50 на сто от гласовете, стана известно, че в Колорадо са гласували за легализиране 52, 7 на сто. Гласуване по този въпрос също се проведе в Орегон, но хората там са се противопоставили. В Масачузетс е одобрено използването на леки наркотици за медицински цели, а хората в Арканзас не подкрепят тази инициатива.

През 2006 г. Колорадо проведе референдум за легализация на марихуаната, но по-голямата част от избирателите гласуваха против.

Резултатите от гласуванията са прецедент в историята на Съединените щати: те са в противоречие с федерален закон, според който съхранението и пушенето на марихуана е престъпление. Тъй като федералните закони имат приоритет, Вашингтон може да обжалва резултатите от референдума в съда.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *