Вирусът на Ебола се предава по въздуха

Вирусът , който в 90% от случаите води до фатален изход, може да се предава чрез въздуха.  Смъртоносният вирус може да се предава чрез въздуха – става дума за една от най-тежките форми на хеморагичната треска Ебола – заурски подтип, от който умират 90% от заразените.

Канадски учени са провели серия от експерименти, в които са установили, че вирусът се предава от свине на маймуни без пряк контакт между тях, пише ScienceNews. Според експерти това, че болестта се предава по въздуха по въздуха обяснява факта, че Ебола се разпространява в някои части на Африка.

Експертите също така смятат, че свинете са естествени носители на болестта.  „Те са допринесли за разпространението на зоонозния свински грип, вируса на Нипах, и сега и заболяванията от Ебола“ – цитира The Scientist Тара Смит от Университета в  Айова, която се занимава с проучванията на новопоявяващи се заразни заболявания.

При свинете Ебола засяга главно белите дробове и дихателните пътища, което е причина  за разпространението на вируса по въздуха, заяви авторът на изследването Хари Кобингер , микробиолог от Университета в Манитоба. Той отбелязва, че въпреки че вирусът се предава по въздуха,  не може да се сравнява с грипа.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *