Вселената е спряла да ражда звезди

За съжаление  Вселенатa изглежда издъхва.  Проучване  прогнозира, че след няколко милиарда години  ще видим раждането на последните звезди –   ако, разбира се, човечеството  живее толкова дълго.

Резултатите от ново проучване показват, че преди девет милиарда години, след първото поколение звезди, образуването на нови звезди се е забавило драстично. Оказва се, че нашата Вселена изглежда издъхва. Проучването прогнозира, че само след няколко милиарда години ще може да се види раждането на последната звезда – ако, разбира се, човечеството живее толкова дълго

Според най-изчерпателното проучване на възрастта на  нощното небе, повечето от звездите, които някога ще съществуват, вече са се появили.

Мждународен екип от астрономи използвал три телескопа –  Инфрачервения  телескоп на Великобритания (UK Infrared Telescope), телескопът «Субару» (Subaru Telescope) расположен на Хаваите  и чилийския «Много голям телескоп» (Very Large Telescope)- за да изучат тенденциите за формирането на звездите в ранната Вселената.

Екстраполация на данните им показва, че половината от всички звезди, които някога са съществували, са възникнали преди 9 – 11  милиарда години, а другата половина по-късно. Това означава, че процентът на нови звезди е намалял драстично. Ако тази тенденция продължи и сега, това означава, че 95% от звездите, които някога ще съществуват във Вселената, вече са се появили.

Отдавна е известно, че много звезди, включително нашата собствена, най-вероятно са възникнали  от прах, останал  от други звезди, които са били по-големи по размери и  са се превърнали в свръхнови в зората на Вселената. Проблемът бил в това   да се изчисли колко звезди вселената е  произвеждала по-рано и колко произвежда сега,  тъй като  се създава впечатление, че в определен  момент започват да се формира много по-малко.

Резултатите ясно показват, че половината от  някога  съществувалите във вселената  звезди са възникнали преди повече от девет милиарда години, а другата половина се формирала  след това.

Водещият автор Дейвид Собра; (David Sobral) от Лайденския университет пише  на сайта на телескопа  „Субару“:

„Формиране на звезди във Вселената като цяло постоянно намалява през последните 11 милиарда години. Сега то е 30 пъти по-малко, отколкото е било във вероятния  пик преди 11 милиарда години. Ако тази тенденция продължи, във Вселената ще се появят само 5% нови звезди. Ние живеем във Вселена, доминирана от старите звезди. Основното действие във Вселената е станало преди милиарди години назад! “

Първото поколение звезди  вероятно са били с много големи размери – стотици пъти по-големи от нашето Слънце и е трябвало бързо да изразходват горивото си, да се превърнат в свръхнови и да умрат, пораждайки разпръснати дискове от прах, от които по-късно се формират звезди и планетни системи.

Новото изследване е публикувано в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Така че  за съжаление, нашата Вселена изглежда издъхва.  Проучването прогнозира, че след няколко милиарда години  ще видим раждането на последната звезда –   ако, разбира се, човечеството  живее толкова дълго.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *