Вселената се върти около своята ос

Учените са открили, че Вселената се върти. И сега редят догадки кой и кога я е завъртял?

Съвсем доскоро се приемаше следното: Вселената е еднородна във всички посоки. А енергията и материята са повече или по-малко равномерно разпределени в пространството.
През 90-те години на миналия век  стана ясно, че Вселената се разширява, при това и с ускорение.

Но сега се появи основание да се смята, че Вселената вероятно се и върти около оста си. Доказателства за този феномен, може би,  е получил физикът Майкъл Лонго (Michael Longo) от  Мичиганския университет (University of Michigan in Ann Arbor).

В рамките на проекта Sloan Digital Sky Survey (SDSS),  в Мичигански университет са  изследвали над 15 000 снимки на спиралните галактики, определяйки  начина, по който те се усукват – по посока на часовниковата стрелка или обратно на часовниковата стрелка, надясно или наляво. Изследователите търсели огледалната симетрия във Вселената, като  предполагали, че „десни“ и „леви“ галактики трябва да има поравно. Оказало се, че левите – тези, които се въртят обратно на часовниковата стрелка – са много повече.

Групата на Лонго погледнала на около 1,2 милиарда светлинни години – аномалията, тоест асиметрията се запазвала.

Последователи на Лонго от Технологичния университет Лоурънс  със специална компютърна програма извършили проверка на 250 000 спирални галактики, поглеждайки на 3,4 милиарда светлинни години във Вселената. И  също открили повече леви галактики от десните.

– Резултатите са много мащабни и не може да се обяснят с някаква космическа случайност – казва Майкъл Лонго. – Но те са в противоречие с практически всеобщото мнение, че Вселената в  достатъчно голям мащаб  е еднородна и симетрична.

Учените предполагат: симетрична и еднородна – изотропна, на научен език, Вселената щеше да бъде, ако е възникнала от сферично симетричен Голям  взрив. И ако тя не е, значи нещо е  нарушило  симетрията в момента на раждането и. Най-вероятно някакво първоначално въртене – срещу посоката на часовниковата стрелка, което е съпровождало  Големия взрив. Спиралните галактики са го запазили.
– Вселената може да се върти и сега – казва Лонго. – Нашият резултат предполага, че това , вероятно,  е точно така.

А къде точно минава оста на Вселената? Къде се опира? И защо Вселената се върти? Физиците и астрономите смятат, че е трудно да се отговори на тези въпроси. Според някои данни „небесната ос“ е наклонена под ъгъл 25 градуса вляво от посоката на северния полюс на Млечния път, а според други – е наклонена на 60 градуса надясно.

Плановете на учените предвиждат да разгледат още 10 милиарда галактики, чиито изображения ще бъдат получени от така наречения Голям синоптичен телескоп (Large Synoptic Survey Telescope), оборудван  с три огледала (8, 3, и 5 метра в диаметър) и 3 200-гигапикселова камера (200 000 изображения за една година). Неговата работа ще започне през 2020 г. в Чили. Изглежда, че преди това с вселенската ос нещата ще са все така неясни.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *