Втори артефакт на маите споменава отново 2012 година

Открит е втори артефакт от маите, в който се  споменава  2012 г. Учените вече са уморени  за да обясняват, че маите не предсказват края на света през 2012 г.. Защото предстоящият апокалипсис – е само една (не много правилна) от интерпретациите на каменната таблица от Тортугуеро в мексиканския щат Табаско.

И изведнъж Националният институт по антропология и история на Мексико направи изявление в смисъл, че има и друго споменаване на нашата 2012 г. То е в руините на  Koмалкалко близо до Тортугуеро. Това е  надпис тухла (да, Koмалкалко се различава от другите здрави храмове на маите, който е направен  от тухли.)

Представителят на института Артуро Мендес заяви, че част от надписа е бил открит и проучен преди няколко години. Той се съхранява в трезорите на института. Експертите знаят за съществуването му, но мнозина се съмняват, че се отнася за края на света.

Надписът е „календарен кръг“ – комбинация от дни и месеци, която се повтаря на всеки 52 години. На  календара е отбелязана дата, съответстваща на края на тринадесетия бактун. Бактунът е  период, който обхваща около 394 години, а 13 е свещено число за маите. Една от версиите на календара на маите, озаглавена „Дългото летоброене“ започва през 3114 г. пр. Хр. д, а 13-тият бактун приключва около 21 декември 2012 г.

Специалистът по епиграфиките на маите Дейвид Стюарт от Университета на Тексас в Остин (САЩ) пояснява, че няма никакви препратки към нещо предстоящо. В придружаващите йероглифи  се използва сегашно време „той (тя, то) идва“. Стюарт заключава, че надписът е посветен на някакво историческо събитие и не съдържа пророчества. 2012 е просто резултат от неправилно тълкуване.

Плочата от Тортугуеро съще е на около 1300 години и  тя е не по-малко мистериозна, но е очевидно, че в нея става дума за бъдещето. Описват се някои събития, в които участва от Болон Йокте – мистериозно божество, което маите  свързават с война и съзидание. Уви, ерозия и пукнатини не позволяват да се прочете надписът изцяло. Някои предполагат, че звучи така:  „Той ще слезе от небето.“

Така или иначе, но околохристиянските идеи за  идването на Месията и за края на света, е некоректно да се приписват на маите. В тяхната представа циклите на  времето започват и завършват без какъвто и да е вид апокалипсис.

Слуховете обаче достигат до такъв огромен мащаб  (особено в интернет), че гореспоменатият  мексикански институт е решил  скоро да проведе кръгла маса с участието на шестдесет професионалисти, с цел най-накрая да се изяснят вярванията на маите и значението на „Дългото летоброене“.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *