Chatham House: суровините в света свършват

Природните ресурси и суровините се изчерпват толкова бързо и  са останали толкова малко, че вече не бива да се черпят безконтролно.

Нужна е обща база данни, която съдържа информация  колко полезни изкопаеми са останали във всяка страна. Необходими са споразумения за  общо ползване на водата, тъй като в някои страни има остър недостиг на вода, докато в съседните –  има изобилие. Дори малки прекъсвания в доставките в условия на недостиг на ресурси, води  до голямо увеличение на цените.

Недостигът на различни суровини и невъзможността да се преговаря за тях,  винаги ще води до война, ако страните не  създадат специално обединение, предназначено да решава такива проблеми и да се създаде обща политика. Това се посочва в доклад, изготвен от анализаторите на Chatham House.

 

Балансът на силите в един свят, където природните ресурси не са достатъчни, можете да видите на картата. Височина на стълбчето е пропорционална на дела на производството или добив в страната, в сравнение със света. Описани са само страните, които произвеждат най-малко 5% от световното производство на поне една от суровините.

Новият съюз е наречен R30 и се предлага в него да  се включат страни от ЕС, развитите и развиващите  страните-износителки, а също и най-големите вносители и дистрибутори (Япония, Холандия, Сингапур, Южна Корея, Швейцария, Тайланд, Турция).

Related Posts

One thought on “Chatham House: суровините в света свършват

  1. Ние като нямаме петрол и газ някой досега сети ли се да направи с нас споразумение за общо ползване?Напротив .Петролните държави си печелят и мързелуваха досега като живееха само от петрола.Сега те ще си купуват от нас вода,както ние купуваме от тях петрол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *