Curiosity откри на Марс органични вещества с неизвестен произход

НАСА направи обещаното изявление във връзка с откритията, направени от Curiosity на Марс. Според специалистите от агенцията, грунтът на Червената планета, анализиран от ровъра,  има доста сложен химичен състав: той съдържа вода, сяра и хлор.

Според учените на НАСА, марсоходът  все пак е открил в пробите признаци на прости органични вещества – перхлорат (съединения на кислород и хлор). Въпреки това  те може да са стигнали до Марс заедно с него или с метеорити. “Ние не знаем със сигурност, дали тези въглеродни съединения са с  местен произход,” – каза надзорникът на проекта Джон Гротцингер.

“Надявам се, че   ще  намерим и други образци на органични съединения на Марс. Трябва да се отчете обаче, че при суровите условия на повърхността на Червената планета в продължение на стотици милиони години може лесно да бъдат унищожени всякакви органични вещества. Затова ще търсим такива участъци, където е възможно останки по някаква причина да са оцелели, “- каза на свой ред Meheffi.

По-рано медиите, цитирайки ръководителя на Лабораторията Чарлз Eлачи съобщиха, че на Марс е намерена органична материя, която би могла да е признак за съществуването на живот на Марс. Но след това  НАСА отрече доклада, като го нарече слух.

Учените също така   съобщиха за резултатите от анализа на марсианската вода, предаде РИА Новости. Тя е много “по-тежка” от земната: в нея има повече от тежкия изотоп на водорода – деутерий (атоми, в които има допълнителен неутрон).

“Съотношението на деутерий и водород във водата, получена от почвените проби, е пет пъти по-високо, отколкото в океаните на Земята,” – каза Meheffi. Учените се надяват проучването на деутерий да помогне по-добре да се разбере еволюцията на атмосферата и хидросферата на Марс.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *