Фрески с Апокалипсиса са открити в румънска църква

В румънския град Брашов  в православната църква “Св. Никола”, построена през 1495 г., са открити фрески със сцени от Апокалипсиса.

Както пише румънското издание News Brasov, в този храм  в продължение на десетилетия не е имало туристи. На стените и колоните в църквата са изобразени най-малко 13 сцени от Апокалипсиса. Един от стенописите, който преди това никой не е успял да разчете, поразително прилича на кадрите на съвременните документални филми за предсказанията за 2012 г. – със слънчевите изригвания и смяната на магнитните полюси на Земята.

Картините са били рисувани през 1737 г. от художника Георги Храните и брат му Григорий, за което свидетелстват надписите на кирилица, потвърждаващи автора и датата.

Най-интересната фреска е в основата на църквата. Тя се нарича “Колелото на света” и изобразява въртенето на Земята около Слънцето, което се извършва с помощта на светиите. Слънцето,  в средата му се намира равностранен триъгълник с “всевиждащото око”, изпращащо лъчи на смъртта към Земята.

 

При това светиите сякаш се опитват да преместят планетата вертикално. Тази сцена напомня на теорията за смяна на магнитните полюси на Земята.

Според председателя на местния фонд “Дачия” Ливия Пандели, уникалността на стенописите се крие във факта, че по време на рисуването им  католическата църква не е признала революционната теория на “Галилео”. Едва през 1741 Ватикана   официално признава, че Земята се върти около Слънцето. Освен това, през 1738 г.  учените  все още не са повдигнали въпроса за въртенето на планетите.

Според румънското издание  храмът е бил затворен за туристически посещения през 70-те години на миналия век по разпореждане на румънската държавна сигурност Секуритате.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *