Гигантска комета приближава към Земята

Към нас се приближава огромна комета, която обещава да бъде най-ярката в историята на наблюденията и ще  затъмни Луната. Наскоро открита  от двама астрономи-любители, кометата ще демонстрира безпрецедентно небесно шоу, което ще започне през ноември 2013 г., когато небесно тяло ще премине на разстояние по-малко от два милиона километра от Слънцето, което в  астрономически мащаби е  много близо.

Ако прогнозите са правилни,  кометата ще бъде една  от най-големите в историята на човечеството и ще надмине по яркост такива небесните тела като кометата Хейл-Боп през 1997 г. и на Pan-STARRS (C/2011 L4), която може да се види в небето през март 2013 г

Новата комета, наречена C/2012 S1 (ISON), e била  открита от  Международната научно-оптична мрежа в Русия на 21 септември, когато астрономите- любители  Виталий Невски (Петрозаводск, Русия) и Артьом Новичонок от Беларус я заснемат с 0,4-метров рефлектор.

Почти параболичната и орбита показва, че тя е долетяла от Облака на Оорт – огромна област с  ледени обекти, които обикалят около Слънцето. Астрономите вярват, че там има безброй. В момента кометата е в северозападния край на съзвездието Рак.

Звездната величина на кометата +18,  е твърде слаба, за да се види сега с невъоръжено око.  

Когато се приближи  до  Слънцето нейното ядро ще се нагрее и ще се наблюдава дори и в северното полукълбо  без каквато и да оптично оборудване. Необичайната гледка ще продължи най-малко два месеца, смятат астрономи. Покрай  Земята кометата ще мине в края на декември 2013 г. – началото на януари 2014 г. Възниква въпросът: дали тя е опасна за Земята?

Ще бъде интересно

“Минималното разстояние до нея ще бъде 0,42 астрономически единици – почти 62 милиона километра,” – казва Юрий Зайцев, старши изследовател в Института за космически изследвания към РАН.-

По-малко от половината от разстоянието от Земята до Слънцето, но достатъчно далеч за да не се страхуваме от сблъсък. “

При това не всички астрономи смятат, че кометата C/2012 S1 (ISON) ще се запази. Възможно е  при  приближаване към Слънцето  тя да се разпадне, както се разпадна през август миналата година кометата Еленин (C/2010 X1) открита от Леонид Eленин през 2010 г., и за която плъзнаха фантастични слухове.

“Засега само можем да гадаем какво ще се случи” – каза Карл Бетъмс – представител на проекта  Sungrazer Comet Project, подкрепян от НАСА.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *