Изследват дали живеем в „матрица“

Учените знаят  как да   определят дали живеем в “матрица”, а някои от тях   вече мислят за това как да се свържем с нейните “създатели”.

Учените не са се отказали от опитите си да разберат  дали нашата Вселена е само подобие на компютърна симулация,  като във филма “Матрицата”. Вече е създаден и метод за изследване, който, според тях, ще помогне това да се разбере.

Методът се основава на изграждането на комплексен модел, който всъщност ще представлява програма за симулация. И чрез сравняване на някои от характеристиките на тази изкуствена програма,  с тези в реалната Вселена,  може да се определи дали ние сме или не сме само сложна цифрова комбинация.

Проблемът е в мащаба. Засега учените са в състояние да изградят такъв модел с размер   ядрото на атома – дали си струва да се  сравнява с размера на Вселената? Обаче физиците в Вашингтонския университет заявиха, че въз основа на същите принципи, можем да се опитаме да се създадем  симулационна програма и в по-голям мащаб, пише в  блога The Sideshow  на сайтаYahoo news.

Това засега не е направено, и до точни заключения е още далеч, но някои физици, особено по-младите, вече мислят за това какво трябва да направи човечеството, ако изведнъж се потвърди, че светът, такъв, какъвто го познаваме е, грубо казано, компютърна игра на някаква непонятна древна цивилизация .

Например, студенти на преподаватели, които сериозно се занимават с намиране на доказателства за “матрица”, сега се чудят дали човечеството да търси начини да се свърже  със своите “създатели”. Или е по-добре да се насочи  към търсене на други подобни “симулации” като нашата вселена, тъй като едва ли такава висша цивилизация е създала  само един свят.

2 thoughts on “Изследват дали живеем в „матрица“

  1. Истината е само една.Никога няма да разберем кои сме и защо сме дошли.Предлагам да търсят в нищо то всичко идва от там,самото начало на вселената на човечеството въобще на всичко което познаваме.Въпроса е как?Никой не знае.

  2. Четейки такива статии винаги се замислям за какво живеем, подяволите. Затварям бързо сайта, защото нещо ми навява странни чувства и помисли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *