Какво ще стане със Земята, когато Слънцето се превърне в червен гигант?

След милиарди години, животът на Земята ще бъде  унищожен, когато умиращото Слънце с лъчите си ще изгори повърхността на нашата планета. Едно ново проучване се е опитало да проникне по-дълбоко в подробностите за предстоящия апокалипсис и да изясни какви ще бъдат последните форми на живот на Земята, и къде те ще се скрият от фаталното излъчване на нашата звезда.

При нагряването от Слънцето,  от планетата ще изчезне първо атмосферният въглероден двуокис, което ще доведе до смъртта на растенията, използващи го във фотосинтезата за производство на кислород. Затова първи ще изчезнат птиците и бозайниците, които ще бъдат  последвани от рибите, земноводните, влечугите и насекомите.

Микробният живот под формата на екстремофили – бактерии, които могат да оцелеят в сурови условия – ще бъдат в състояние да издържат малко по-дълго, намирайки за себе си последно убежище в дълбочините на океаните. На Земята екстремофилите ще могат за известно време да се скрият от изгарящите лъчи на нашата звезда в подземни пещери с лед, представляващи лавови тръби, които са пълни с ледена вода, поясняват учените.

International Journal of Astrobiology

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *