Научиха се да отглеждат крака на рибите

Испански изследователи   показаха нагледно как рибите са се превърнали в сухоземни животни и как са им пораснали крака. Учените провели експеримент, в който променили само един   ген в ДНК на рибките данио-рерио ( Danio (Brachydanio) rerio).

Генът Hoxd13a отговаря за превръщането на перките в зачатъци на крайници. Активирането на този ген, чрез въвеждане на допълнителни копия,  довело до това, че на мястото на перките започнали да се формират зачатъци на крайници.

В тях се разраствала хрущялоподобна тъкан, от която впоследствие се развиват костите. Ембрионите с активиран ген hoxd13a продължавали да живеят в продължение на няколко дни, но след това загивали, пише Planet.

Семейството Hox -гени контролират развитието на почти всички животни, от червеи до хората. Нарушенията в работата им понякога може доведе до  появата на грешки в развитието, например, вместо “антенки” на главата на мухите да започнат да се развиват крака, от които, наистина, те са се образували в хода на еволюцията.

Интересното е, че в този експеримент  резултатите не могат да бъдат обяснени с  бъг: в ДНК на рибата не може да има памет за крайниците. Учените са доказали, че едно просто увеличаване на копията на гена на ниво организъм,  може да доведе до драматични еволюционни трансформации – формиране на крайниците.

Наскоро биолози се научиха как да правят промени в генома на риби не само в ембрионални етапи на развитие, но също така и в зряла възраст. Подобен инструмент може да бъде полезен в изучаването на  ролята на Hox-гените в организма на възрастни.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *