Нещо порази Международната космическа станция

Един от слънчевите панели на Международната космическа станция (МКС) е повреден от микрометеорит. Това съобщи в неделя  генералният  директор на ЦНИИ Генадий Райкунов.

„Най-вероятно  охлаждащата тръба на слънчевата батерия е била пробита. Но от какво и как – никой не е видял. Тъй като частиците са, очевидно, доста малки. Сега цялата тази ситуация се разследва. Разработва се комплекс от мерки за справяне с проблема „“ – цитират Райкунов онлайн медии.

Според него  специалистите от руско-американската комисия в момента проучват състоянието на МКС.

Трябва да се отбележи, че през август руските космонавти Юрий Маленченко и Геннадий Падалка по време на излизането си в открития Космос, монтираха на външната страна на Международната космическа станция защита от метеорити.

По-рано бе съобщено, че МКС ще извърши маневра за научен експеримент. „Целта на предстоящата маневра е да се осигури постоянно осветяване на прибора   ESA SOLAR, така че той да може непрекъснато да снима слънцето около 25 дни“ – се казва в съобщение на Европейската космическа агенция (ESA).

Трябва да се отбележи, че най-често МКС  трябва да прави  маневри, за да избегне сблъсък с космически отломки. На 1 ноември станцията маневрира за да избегне отломки от американския спътник „Иридиум-33“. Височината на орбитата и бе  променена с около един километър.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *