ООН одобрява интернет – подслушването

На Световната конференция по телекомуникации  (WCIT 2012) бе одобрен стандарт за използването на технологията DPI (“дълбок анализ на пакети” – Deep Packet Inspection), с която практически се узаконява интернет – подслушването.

Ако този инструмент наистина  бъде приложен, неприкосновеността на личния живот на много потребители може да бъде изложена  на риск.

WCIT бе открита на 3 декември в Дубай и  ще продължи до декември 14. Организатор е Международният съюз по далекосъобщения (ITU), който от 1947 г. е част от ООН.

Основната тема на междуправителствените срещи е държавното регулиране на интернет. Някои страни (Русия, Китай, Иран и др.) предлагат  ITI да получи  широки правомощия за регулиране на интернет, докато САЩ и някои от големите ИТ компании не са съгласни, вярвайки, че този ход ще сложи край на открития интернет.

Документ, свързан с Y.2770, бе представен за разглеждане в  ITU по инициатива на Китай. Срещу приемането му е  Германия, която предупреди, че DPI технологията може да се използва за разширяване на цензурата  и да стане пречка за свободния поток на информация.

 

Обсъждането на Y.2770 се състоя при закрити врати, защото достъп до документа имат само членовете на ITU.

Много от подробностите на този стандарт са поверителни, но е известно, че с помощта на Y.2770 Интернет доставчиците ще могат да вграждат цифрови “водни знак” в mp3-файлове, да изчисляват аудио съдържание, защитено с авторски права или да идентифициране потребители на BitTorrent.

В Y.2770 има още една спорна точка, която дава възможност на доставчиците да дешифрират – тоест да сканират трафика на своите клиенти. Всичко това прави DPI – технологията, която филтрира заглавията   и съдържанието на пакети, помага да се отблъскват мрежови атаки и може да се използва за откриване на злонамерен софтуер.

Някои страни, обаче,  изразяват опасения, че операторите (особено тези, които подкрепят правителството) ще използват DPI за проследяване на кореспонденцията, банковите услуги или гласовите повиквания за потребителите.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *