Осем прогнози за 2013 година

Изминалата година бе изпълнена със събития, но много от предсказаното от наблюдателите на трендовете и най-вече – на драматични събития, не се случи.

Тъй като с приближаването на 2013 г. изглежда, че времето само по себе си се ускорява, потенциалът за драматични събития е по-вероятен. Сякаш събитията са достигнали преломен момент на много фронтове и е трудно да се предскаже какво ни очаква от другата страна.
Но нека оставим кристалното кълбо и да направим някои смели прогнози за 2013 г.

– Спад на фондовите пазари: много икономически специалисти предсказват крах на пазара още от началото на кризата през 2008 г. Но той продължава да бъде уверен и даже през септември 2012 г. достигна 3-годишен връх. Съществуват много фалшиви причини за това и те имат малко общо с реален икономически ръст – обезценяващ се долар, евтини пари за банките на Уол Стрийт,  натрупване на огромна маса пари в корпорациите. Това е фалшив бичи пазар.

Десетки години се опитваха да ретушират реалната икономика, но показателите на фалшивата икономика не могат повече да удържат вълната на действителността. Безконечните валутни стимулирания, световният пазар на деривати на стойност квадрилион долара, ударилите тавана персонални дългове, рекордно ниската заетост и все по-увеличаващото се социално натоварване с продоволствени талони и други социални програми, накрая  ще скъсат „язовирната стена” през 2013 г. Има признаци, които подсказват, че е започнала нова рецесия и фондовият пазар ще отчете това със срив през 2013 г.

-Благородните метали ще поскъпнат с повече от 50 на сто. Когато масовото излизане от пазара на акции набере скорост частните лица и инвеститорите ще стартират нова златна треска. На практика това вече се случва.

Централните банки по цял свят изкупуват злато и се опитват да обезопасят своите златни запаси, а инвестиционни титани като Джордж Сорос засилват позициите си в злато, като преди са отхвърляли това като нежизнеспособна инвестиция.

-Европейският съюз ще обяви създаването на централна хазна. Дълговата криза в еврозоната отново ще се изостри особено в страните от PIIGS, а също и в новите държави. Вместо постоянно да увеличават своя спасителен фонд за помощ на съюзните си членове Европейската централна банка през септември обяви за неограничено изкупуване на облигации от всяка страна членка, която има нужда от това. Тази политика стана известна благодарение на Федералния резерв с неговото валутно стимулиране.

ЕС нееднократно заявява за необходимостта от създаването на централна хазна, която ще има властта да събира данъци от страните членки директно, превръщайки по този начин еврозоната в Съединени европейски щати (държави). Очаквайте въплъщение на този сценарий в живота.

-Америка ще бъде поразена от мащабна кибератака. Всички държави и много от крупните корпорации искат да контролират интернет. Като цяло обаче населението е против такива промени в любимия си интернет. Поради тази причина трябва да се случи събитие, което да убеди хората, че „безопасността” на интернет е приоритет.  Много управляващи от известно време предсказват някакъв кибер 11 септември или „Пърл Харбър” твърдейки, че това е само въпрос на време. Това време ще настъпи през 2013 г.

– Асад ще бъде детрониран. Много експерти прогнозират, че това вече е трябвало да се случи, без забранена от НАТО зона за полети (тоест чрез масирани авиоудари и разрушения по либийски сценарий).

ООН предупреди за сектантски геноцид, а представители на САЩ ясно обозначиха своята „линия в пясъка”: използвано от Асад химическо оръжие. Едновременно с това PressTV и Fars News съобщиха, че именно бунтовниците на практика са използвали химическо оръжие.

Дали е имало използване на химическо оръжие или не, очаквайте такова събитие в някой момент през 2013 г., за да се оправдае свалянето на режима на Асад, което е планирано още преди много години.

-Западът ще нападне Иран, ще започне Трета световна война: Свалянето на сирийския режим ще остави Иран единствената страна в Близкия Изток, неконтролирана от Запад. Заедно с огромните петролни запаси, Иран също така има последната стратегически важна държавна централна банка, която все още не се управлява от международния банков картел и тя им е нужна.

Войната с Иран се подготвя от години и технически започна със задушаването на страната със санкции и обкръжаването на нейните стратегически военни бази. Необходимо е да се отвлече вниманието на хората от икономическата криза през 2013 г. и голямата война ще свърши отлично тази работа.

Западът провокира Иран, за да оправдае предстоящата агресия. Но с падането на Сирия цялата  тежест на натиска ще стане прекалено голяма, за да го издържи и Иран ще бъде принуден да се защитава. Западът ще „изтълкува” това като агресия по отношение на себе си и ще нападне. Въпросът е как другите големи държави като Китай или Русия ще реагират на тази агресия срещу техния съюзник.

-Цените на хранителните продукти и петрола ще чупят рекорди. Това може да се гарантира с голяма степен на вероятност доколкото чисто математически такова нещо не може да не се случи в епохата на неограничено печатане на пари, разширяване на конфликтите в районите с петролни залежи, рекордното търсене в комбинация с нестабилния климат, който се отразява на производството на храни.
Нека първо разгледаме петрола доколкото той се явява един от основните компоненти при формирането на цените на хранителните продукти. Нефтът през 2013 г. ще упражнява противоположен натиск.

Ще има понижаване на търсенето заради големия икономически спад, но това ще бъде с лихвите неутрализирано с девалвацията на петродоларите и последиците от регионалните конфликти.  Така че нефтът ще поскъпне повече от предишните си ценови върхове от 150 долара за барел.

Високите цени на петрола ще доведат до чувствителен ръст на продоволствените стоки тъй като промишленото селско стопанство изцяло зависи от него – за оран, наторяване, прибиране на реколтата, различни други обработки, транспортиране на продукцията заедно с бягството от покупка на акции към по-надеждни твърди активи като суровините, които също ще се търгуват срещу бързо поевтиняващия долар. Като добавим тук и капризите на времето се получава готова рецепта за мащабна продоволствена криза. През 2013 г. стойността на храните отново ще достигне рекорди.

Обикновеният човек през 2013 г. ще разходва много по-голяма част от своята заплата за храна, което ще окаже по-нататъшен натиск върху икономическите показатели. Нещо повече – голяма част от населението за първи път в живота си може да се сблъска с глада.

-По-екстремален климат и изменения на Земята. Екстремалните климатични условия изглежда вече се утвърждават като нова норма. Но експертите очевидно така и не могат да се обединят за причините на тези промени. Съществува мнение на британски експерти за това, че климатът се променя за всички небесни тела в Слънчевата система, което малко вероятно, че увеличението на CO2 в атмосферата води до измененията в климата.

Като главни фактори много експерти посочват бързото изместване на Северния полюс и събуждането на Слънцето за нов цикъл на активност. Ако пък говорим за небесния климат през 2013 г. около  Земята ще се появят две комети, чието влияние върху времето е невъзможно да се предскаже.

Много от тези предсказания изглеждат негативни и плашещи, но осъзнаването на тяхната възможна реализация може да ни помогне да преживеем и дори да живеем процъфтяващо в условия, които могат да се окажат кошмарни.

http://www.activistpost.com/2012/12/10-predictions-for-2013.html

Read more: http://snaiper-bg.net/2012/12/osem-prognozi-za-2013-godina/#ixzz2GFtH5cdt

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *