Откриха ген – изключвател на имунната система

Оказва се, че, при изключването на само един ген, наречен Bcl11a, клетките на адаптивната имунна система престават да се развиват и спират  да се борят с бактериите и други патогени.

Адаптивната имунна система е много важна, защото тя защитава човек от повторна поява на различни инфекциозни заболявания. Именно благодарение на тази система, всички ваксини са ефективни и са победени много болести, като, например, полиомиелита.

Освен това имунната система разпознава подобни щамове, като например грипа. Откриването на този ген, който може да включва и  изключва адаптивната имунна система, може да бъде както ефективно лекарство, така и ужасно биологично оръжие.

Преди това учените са установили, че Bcl11a е важен за развитието на някои имунни клетки в ембриони на мишки. В новото проучване, те определили ролята на този ген при възрастни мишки.

Изследователи от Wellcome Trust Sanger Institute изключили гена Bcl11a и изучили развитието на клетките на имунната система. Учените били удивени  да открият, че след изключване на гена,  адаптивната имунна система спряла да произвежда имунните B-, T- и NK-клетки.

По този начин за първи път учените открили един-единствен ген, който задължително трябва да бъде активен, за да може адаптивната имунна  система да функционира. С това откритие учените ще бъдат в състояние да разберат как работи нашата имунна система, как  да я изключват, или обратното, да я активират.

Изключителната функция на гена Bcl11a  се дължи на факта, че той е отговорен за производството на протеин, без който клетките-предшественички на имунната система умират. От друга страна  хиперактивността на Bcl11a  предизвиква лимфом – опасен вид рак.

Bcl11a също така  играе роля в развитието на червените кръвни клетки, които пренасят кислород: през 2011 г. учените демонстрираха как  деактивирането на гена Bcl11a може да излекува мишки от сърповидно-клетъчна анемия.

От друга страна  Bcl11a може да се използва като оръжие: ако се изключи този ген с помощта, например, на модифициран вирус, това ще направи човека силно податлив на десетки заболявания, които се считат за относително безопасни.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *