Откриха начин за „презареждане“ на мозъка

Да се разхождате сам сред природата, може би,  е най-добрият начин за “презареждане”, но   трябва оставите у дома всички обичайни електронни устройства, съобщава The Independent.

“Това, което винаги са знаели известните поети, учените сега се опитват да докажат, а именно, че контактът с природата може да повиши креативността и способността за решаване на проблеми” – пише Джереми Лоурънс.

Туристи,  които са прекарали четири дни далеч от цивилизацията и са били лишени от достъп до електронните устройства, са показали резултати  с  50% по- добри в края на похода си, отколкото в началото, след преминаване на тест за творчески способности, описва този необичаен експеримент авторът.

“Предишни изследвания са показали, че дългите разходки подобряват точността на доказателствата, способността да се възприемат оптични илюзии и да се концентрира вниманието при обратно броене” – се казва в бележката.

Авторът цитира мнението на психолози от университета на Юта, които са провели проучването:

“Животът в  съвременното общество е постоянно придружен от неочаквани шумове (сирени, клаксони, телефонни обаждания, будилници, TV), които блокират вниманието ни. Природната среда, напротив, позволява на системата за управление на вниманието да се самовъзстанови.”

“Контрол на вниманието” е  способността бързо да се превключва от една задача към друга, което е много важно за съвременното общество, но е  претоварено с постоянни сигнали от обкръжаващата ни техника, пояснява Джереми Лоурънс.

Проучването обаче все още не е успяло да определи дали е свързан ефектът, който са установили, с потапяне в природната среда, с  изоставяне на електронните устройства,  или комбинация от двете, посочва изданието.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *