Полярната звезда била много по-близо до Земята

Полярната звезда се оказва, че  се намира по-близо до Земята, отколкото се смяташе досега. Според последните проучвания, тя се намира не на 434 светлинни години от нас, както се смяташе досега, а “само” на 323 светлинни години. Това малко, но важно от научна гледна точка откритие, е направено от група европейски, канадски и американски учени.

Според изследователите, точните сведения за разстоянието до Полярната звезда позволяват да се определят по- точно много други космически разстояния, тъй като те са производни.

В момента Полярната звезда са намира на по-малко от 1 ° от северния полюс на Земята и затова е почти неподвижна при денонощното въртене на звездното небе. Тя е много удобна за ориентация – посоката и   почти съвпада с посоката север, а  височината и над хоризонта е равна на географската ширина на наблюдението.

Полярната звезда  е най-ярката и най-близка до Земята пулсираща променлива звезда Делта Цефей с период от 3,97 дни. В действителност, това е тройна звездна система. В центъра е свръхгигантът (Polaris A), който е 2 000 пъти по-ярък от  Слънцето.

 

Polaris B се намира  на голямо разстояние от A, така че да се види през телескоп не е трудно дори и от Земята.

А джуджето – звезда, която е компаньон на  централната звезда – Polaris Ab – е толкова близо, че е било възможно да бъде заснета едва преди няколко години от космическия телескоп “Хъбъл”, и то само след пренастройка на оборудването му.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *