Птици слагат фасове в гнездата си за да гонят паразити

Екип  еколозите твърди, че използването на фасове от градските птици може да бъде вариант на стар навик, пише изданието Nature.

Добре известно е, че птиците поставят в гнездата си   растения, които отблъскват паразити, посочва авторът Мат Каплан. Химикалите в тютюна отблъскват членестоногите, се казва в статията.

Учените изследвали гнездата на два вида, специфични за Северна Америка. Екипът поставил   капани, за да установи дали защитния ефект е свързан със съдържанието на никотин  в тях, а не с тяхната структура, или други качества.   Било установено, че в устройствата с неизпушени цигари паразитите били два пъти повече, отколкото в устройствата с фасове, се казва в публикацията.

„Може би тези птици предпочитат марки цигари, в които има повече никотин.  Ако така постъпват, тогава може да се предположи, че това поведение  наистина се е развило като адаптивен я отговор на заплахата от паразити,“ – казва екологът Тимъти Mусо.

В същото време, много от веществата в фасовете може да бъдат вредни за птиците, защото те съдържат канцерогени и пестициди, подчертава един от изследователите.

http://30dumi.eu/2012/12/gradskite-ptitsi-izpolzvat-fasove-za-da-otbla-skvat-paraziti/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *