Сондите „Ebb“ и „Flow“ се разбиха на повърхността на Луната (видео)

Космическата агенция на САЩ НАСА съобщи, че двете сонди, изучавали една година гравитационното поле и вътрешната структура на Луната в проекта GRАIL, са излезли от лунната орбита след команда от инженерния екип и са паднали на повърхността на спътника. „Ebb“ и „Flow“, както е било планирано, са паднали в кратера на Луната Голдсмит.

Специалистите са разбили сондите на северния полюс на Луната, за да изключат дори и най-малката възможност за тяхното падане в места с „историческа“ стойност „, като например в района на кацане на „Аполо“. Мястото на падане на сондите е наречено в чест на астронавта на НАСА Сали Райд, която почина през юли тази година. През 1983 г. тя стана първата американка летяла в космоса През последните години от живота си Райд, по-специално, се занимаваше с изследването на Луната.

Повечето от данните, събрани от сондата предстои да бъдат анализирани, но ръководителите на мисията заявиха, че тя е била успешна. „Постигнахме всичко, на което можеше да се надяваме. Признавам, че не очаквах, че този проект ще бъде толкова успешен, „- каза ръководителят на научната мисия от Масачузетския технологичен институт, Мария Зубер.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *