Учени откриха къде е погребан Чингис хан

В продължение на векове, историци, археолози и иманяри са се опитвали да   намерят мястото на погребението на Великия хан на Монголската империя  Чингис хан. Нови данни, получени от използването на сателитни и радарни сканирания  показват, че най-накрая е открита гробницата на Чингис хан.

Животът на основателя и първия Велик  хан на Монголската империя е легенда, а смъртта му е обвита в мъглата на митовете. Някои историци смятат, че той е починал от раните си, получени в битка, а други са сигурни – Чингис хан е паднал от коня си и умира от болестта.

Мястото, където е погребан ханът, стоял начело на завоевателните походи,  доскоро все още не бе  известно: монголците са направили всичко за да предотвратят откриването   и оскверняването му. Погребален ескорт убивал всеки случаен минувач, който виждал накъде върви процесията. Робите, които извършили погребението били убити, а след това са били убити и техните екзекутори.

“10 хиляди конници са утъпквали земята над гробното място на Чингис хан, за да не оставят и най-малката следа от гроба” – твърди исторически извор.

Учените все още се опитват да   намерят баланса между факта и фикцията, тъй като тези истории и легенди са твърде преувеличени или изкривени. Но в едно историците са сигурни: Ханът е бил погребан в некропол, в който би могло  да има огромен брой военни трофеи и съкровища.

Германци, японци, американци, британци и руснаци са правили многобройни  експедиции в търсене на подземната крипта, харчейки милиони долари. И всички те се провалят. Мястото на гроба е една от най-трайните мистерии в археологията.

Наскоро, обаче, представители на изследователски проект, който обединява американските и монголски учени обявиха, че са успели да намеря погребението на Хана. То се намира в отдалечен район в северозападната част на Монголия.

Изследователите използвали безпилотни летателни апарати, сателити и радарни скенери и снимки на 4000 квадратни мили  планински терени.

В лабораториите на Калифорнийския институт за телекомуникации и информационни технологии са анализирани сателитни изображения и резултатите от сканирането, като е създадена 3-D реконструкция на предполагаемата гробница.

Малки групи от археолози след това   заминали за  отдалечения пустинен район в Северозападна Монголия, където са намерили стрели, керамика и теракот.

“Когато ние разширихме зоната на търсене и разгледахме по-внимателно, открихме стотици артефакти,” – казва един от ръководителите на изследователския проект, Фред Нуберт.

Учените не  бързат да съобщят точните координати на гробницата на Чингиз хан, страхувайки се да не привлекат нежелани гости: иманярите добре плащат на местните жители за информация за гробове.

“Ние няма да се разкопаваме некропола на Чингис хан, въпреки легендата за несметни  съкровища. Той  трябва да бъде защитен от ЮНЕСКО като  световно културно наследство” – казва Албърт Лин, професор в Университета на Калифорния.

Монголците с опасение възприемат сензационното откритие на учени и археолози. “Ако някой отвори гроба, светът ще се срине” – мрачно прогнозира възрастен овчар.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *