Учените обясниха как е възникнал живота

Как от неживи химически елементи са възникнали живи организми e най-старият  въпрос, който стои пред пред учените. Но сега в изследване, публикувано в списание Physical Biology, изследователи от Санта Фе предлагат доста правдоподобно и цялостно обяснение.

„Ние се опитваме да използваме пълната база от знания в  различни дисциплини,“ – казва професор Ерик Смит.

Създаване на живот от нулата изисква две основни „умения“ –  да се улови, фиксира въглерода  и да се прави за собствения организъм това, което е възможно.

Първата точка е  обединение на въглеродните атоми за да се създаде жива материя. Въглеродният диоксид, който се намира в изобилие на планетата, е стабилна молекула, чиито връзки е изключително трудно да се прекъснат. Химическата система може  да използва въглерод, само като премине през  крайно нестабилни междинни етапи.

Да се фиксира въглерода е също толкова необходимо за живота, колкото и сложно. Способността на въглеродните молекули  да формират стабилни връзки  с четири (или по-малко) атоми го прави отлична база за трилиони съединения.

След като химичната  система се е „научила“ да използва въглерод, тя може да се разширява в безброй варианти и комбинации. С други думи, фиксирането на въглерода – това е централен  процес, чрез който клетките събират химически вещества от околната среда и изграждат от тях тези продукти, които поддържат живота. В това се заключва   универсалната връзка на геохимията на   Земята и биохимията на живота.

Според авторите, това, което започнало като   нестабилна геохимична схема,  е било  последователно заменяно и подсилвано от  биологичен механизъм. 62-страничната статия  „Логиката на обмяната на веществата“ е нова, цялостна картина за това как работи тази сложна система. „Помислете за живота като луковица, в която всеки слой действа като механизъм за обратна връзка, който стабилизира и подобрява способността за улавяне на въглерода“ – казва Брекмън.

В   процеса на изучаване на химичния път за възникването на живота, изследователите засягат по-екзистенциален въпрос: Каква е вероятността, че това е единствения вариант за развитие на събитията? Може ли това да се случи на друго място? Това е възможно и дори вероятно, казват учените.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *