Защо тайландските жени отрязват достойнствата на съпрузите си

Поне веднъж на всеки 10 години, лекарите се връщат към проблема на масовата пениална ампутация в Тайланд. За първи път за това разказва през 1983 г. Американското списание за хирургия (American Journal of Surgery).  Статията “Хирургично лечение при епидемична пениална ампутация в Сиам”,  публикувана Касиан Бханганда (Kasian Bhanganada) и четирима аспиранти- медици в клиниката Siriraj в Банкок, описва явлението:

“През последното десетилетие сред оскърбените тайландски жени става модерно да изчакат, докато техният [развратен] мъж заспи, и тогава  бързо да отрежат неговия пенис с кухненски нож. Традиционната тайландска къща е с постоянно отворени прозорци за вентилация. Около къщата се развъждат прасета, пилета и патици. Така, че е  обичайна практика да се хвърли ампутирания пенис през отворения прозорец, където може да го глътне някоя патица “.

В доклада специално за читателите на други страни  се обяснява: “Tайската поговорка “Вече е по-добре да се прибера вкъщи, вместо да дам нещо на патиците да ядат” е толкова често срещана шега, че е еднакво разбираема за всички слоеве на обществото.”

Значителна част от статията описва как лекари и техните колеги при  18 операции по реплантиране, подобряват операционната техника. Текстът не оставя никакво съмнение, придружен  със снимки.

“Интересното е това- обръщат внимание хирурзите в  края – че нито един от нашите пациенти не поиска да заведе наказателното дело срещу злосторничките”.

Статията “Фактори, свързани с пениалната ампутация в Тайланд”, публикувана през 1998 г. в списание NursingConnections, изследва причините за това явление. Грегъри Бечтел  и Сесилия Тилер от Медицинския колеж на Джорджия (Atlanta) са събрали данни за три двойки, засегнати от тази “епидемия”.

Двойките, които вече са разведени, са обсъдили опита си спокойно. Бечтел и Тилет съобщават, че във всеки един от случаите в седмицата преди инцидента, са наблюдавани три фактора: първият – финансовата криза, вторият – употреба на наркотици или алкохол от съпруга непосредствено преди събитието, и  третият –  публично унижение на жената поради наличието на втора “жена или любовница. “

През 2008 г. урологичното  списание  (Journal of Urology) публикува ретроспективен преглед на “Епидемията от пениална ампутация в Тайланд през  1970 г.,” подготвена от  д-р Джиноа Фъргюсън  и Стивън Брандес от Washington University в Сейнт Луис. Фъргюсън и Брандес стигат до следното заключение:

“Жените, публично насърчаващи и подбуждащи  други жени да извършат подобен акт, са допринесли за разширяване на епидемията. По-голямата част от  съобщенията за случаи на реплантация на пенис в световен мащаб са резултат от факта, че това  се е превърнало в модерна форма на възмездие в страната, където съпружеската вярност – е една от най-важните традиционни ценности “.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *