Земя над лунния кратер – фото

 Преди четиридесет години човекът направи последните си стъпки на Луната и хвърли  последен поглед към Земята от орбитата на Луната. Снимката тук е направена от американския астронавт Роналд Евънс (Ronald Evans) по време на лунната мисия „Аполо 17“.

Разбира се, оттогава са направени и други снимки на Земята от космоса, но не и  от човек на повърхността на Луната и от лунната орбита. Изумителната снимка е направена през декември 1972 г.

Всъщност мисията „Аполо 17“ е последната пилотирана мисия до Луната и последната с кацане на  хора на повърхността и. В мисията участват Юджийн Сърнан, Роналд Еванс и Харисън Шмит.

Един от двамата мъже, които последни стъпват на Луната, е първият астронавт -учен, геологът Харисън Шмит. По това време,  докато Еванс обикаля около Луната, Сърнан и Шмит  правят три излизания, които продължават  7,2; 7,6 и 7,3 часа, като  събират рекордните 110 кг лунни камъни.

Екипажът изминава на лунния автомобил 34 km през долината  Тавър – Литроу, откриват в кратера Шорти така наречената „оранжева кал“, представляваща оранжеви топки от стъклоподобен  материал и оставят на лунната повърхност сложен набор с оборудване.

Сега много се интересуват от въпроса дали хората ще се върнат отново на Луната? Кога и кой би посмял да направи отново пилотирана мисия до  Луната? Наскоро за това се замислиха и в Индия, но след това отхвърлиха идеята. Интересно защо…

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *