Бактериите променят времето

В горната част на тропосферата (от 6 до 10 км) живеят много микроорганизми. Съставът им се различава в тропическите бури, съобщават специалисти от  НАСА и Технологичния институт на Джорджия в статия, публикувана в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Микроорганизмите играят важна роля в живота на атмосферата – по-специално те влияят върху формирането на облаци и валежи. На височини, по-ниска от 5 километра броят на микробните клетки до 3 микрона, е сравним с броя на ледените частици със същия размер. Живите клетки могат да „работят“ като ядра за кондензация и да предизвикват валежи, или, напротив, да ги предотвратяват. Въпреки това, до сега учените  много малко знаеха за микроорганизми, които живеят в горните слоеве на атмосферата.

Учени от програмата на НАСА за проучване на тропическите бури през 2010 г. са извършили серяи полети в Карибско море със самолет DC-8, на борда на който е инсталирано  оборудване за събиране на проби от въздуха. От  пробите, с помощта на система за филтриране са изолирани микроорганизми, които след това са били подложени на геномен анализ.

Както се оказало, на височина до 10 километра частта на бактериалните клетки е около 20% от всички частици, вариращи в размер от 0,25 до 1 микрон. В този случай, бактериите са  около 10 пъти повече от гъбичните клетки.

Общо са намерени 17 различни класове бактерии. Някои от тях могат да се хранят с въглеродни съединения, които се намират в атмосферата.

При това видовият състав на микроорганизмите от различни въздушни маси зависи от техния произход. Въздухът, носен от тропическата буря „Ърл“, се различавал по бактериален състав от  въздуха на урагана „Карл“.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *