Енергопестящите лампи увреждат здравето

Енергоспестяващите лампи могат да бъдат опасни за човешкото здраве. Тези предварителни констатации са на американски учени, пише LiveScience.

Изследователи от Държавния университет на Ню Йорк в Стоуни Брук решили да сравнят  как излъчванията от енергоспестяващите и обикновените лампи с нажежаема жичка, въздействат върху клетките на човешката кожа. За тази цел те провели експеримент, чрез излагане на тези клетки (живи хора не участват в експериментите) на облъчване от двата вида лампи.

Резултатите показали, че енергоспестяващите лампи излъчват много повече ултравиолетова светлина,  която може да увреди клетките на кожата и, при продължително интензивно облъчване, дори да причини рак. Подложените на излъчването на енергоспестяващите лампи клетки били силно повредени, докато облъчваните с конвенционални  лампи останали здрави.

“Резултатите (от изследването)показали, че действително можем да причиним смърт на клетките,” – отбелязва д-р Марша Саймън, дерматолог в Университета на Ню Йорк.

Производителите на енергоспестяващи лампи вече са отговорили на публикацията с резултатите от проучването, заявявайки, че “нивото на ултравиолетовите лъчи е в нормални граници.”

http://30dumi.eu/2013/01/energospestyavashtite-lampi-sa-opasni-za-choveshkoto-zdrave/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *