Нова Зеландия тествала бомба, предизвикваща цунами?

Тайни изпитания на подводна супер бомба, предизвикваща цунами, са извършени в САЩ и Нова Зеландия, съобщава telegraph.

Опитите се провеждали в близост до Нова Каледония и Окланд по време на Втората световна война и показали, че подобно оръжие по принцип е възможно да бъде създадено и да достигне целите. Серия от десет големи взрива потенциално могат да създадат цунами с височина 33 фута, което е в състояние да потопи неголям град.

По време на свръх секретните операции под кодовото название “Project Seal” се изпитвало „апокалиптично устройство” в качеството му на възможен съперник на атомната бомба. Около 3700 бомби били взривени по време на опитите в началото край Нова Каледония, а по-късно на полуостров Вангапараоа (Whangaparaoa), недалеч от Окланд.

Светлината попаднала над тези планове и опити в хода на проучванията на кинорежисьора от Нова Зеландия Рей Вару (Waru), който издирвал материали от времето на войната в Националния архив.

„Преди всичко, ако атомната бомба не е била създадена такава, каквато я знаем сега, възможно щяхме да станем хора, „жертви на цунами”, коментира Вару.

„Това бе съвършено удивително.  Първата, която са стигнала до идеята за разработка на оръжие за масово унищожение на основата на цунами…била Нова Зеландия и изглежда, операцията е завършила успешно – тя достигнала до тази фаза, когато новото оръжие изпълнило поставените цели. Проектът е стартиран  през юни 1944 г. според американския военноморски офицер  Е.А. Гибсън (Gibson). Взривове се извършвали, за да се очистят кораловите рифове около островите в Тихи океан.

Понякога възниквала толкова голяма вълна, че възможността за създаването на „бомба-цунами” не предизвиквала съмнение у никого”.

Вару твърди, че първите изпитания били положителни, но проектът в края на краищата бил отложен за началото на 1945 г. Властите на Нова Зеландия обаче продължили както и преди това да подготвят отчети за експериментите чак до 1950 г.

Експертите достигнали до извода, че само един мощен взрив е недостатъчен. За предизвикване на цунами са необходими около 2 милиона килограма взривни вещества, построени в линия примерно на около пет мили от брега.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *