Останки от експлозията на свръхнова

Експлозия на свръхнова е феномен ot космически мащаб. В действителност, експлозията e  с колосална мощност, в която звездата или престава да съществува, или преминава в нова форма –   неутронна звезда или черна дупка. Външните слоеве на звездата се изхвърлят в космоса. Разлитайки се с висока скорост, те създават красива светеща мъглявина.

Ракообразната мъглявина си спечелва слава през 1758 г., когато астрономите очакват завръщането на Халеевата комета. Шарл Месие, известният „Ловец  на комети“ от онова времето, търси опашатата гостенка между рогата на Телец, където се прогнозира, че ще се появи.

Но вместо нея астрономът открива продълговата мъглявина, която го смутила толкова много, че той я приел за комета. В бъдеще, за да се избегнат  обърквания, Месие решил да състави каталог на всички мъглявини в небето. Ракообразната мъглявина е включена в каталога по номер 1. Това изображение на мъглявината е получено от телескопа „Хъбъл“.

То показва много подробности: газови нишки, възли, кондензация. Днес мъглявина се разширява със скорост около 1500 км / сек. Размерът на Ракообразната мъглявина е над 5 светлинни години

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *