През следващите 20 години жителите на Земята ще се нуждаят от 50% повече храна, 45% повече електроенергия и 30% повече вода

През следващите 20 години  жителите на Земята ще се нуждаят от 50% повече храна, 45% повече електроенергия и 30% повече вода. Това беше съобщено от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, говорейки пред студенти и преподаватели в Станфордския университет, съобщи Центърът за новини на ООН.

Бан Ки-мун обърна внимание към настоящия етап от развитието на човечеството. Генералният секретар на ООН го нарече „велик преход“.

Според генералния секретар, светът преживява преди всичко икономически преход, тъй като  в локомотив на икономическото и социалното развитие започва да се превръща Азиатско-тихоокеанския регион. Освен това човечеството се изправя лице в лице с криза в своята еволюция, тъй като без прилагането на принципите на устойчивото развитие планетата Земя е заплашена от опасност.

Третият компонент на този преход е, според Бан Ки-мун, политическият. Събитята сега в  Арабския Изток,  дават на много региони в света надежда за триумф на демокрацията, каза той.

Генералният секретар на ООН изрази увереност, че „преходният период“ е време на големи възможности.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *