Пчелите в Ловешко масово са напуснали кошерите си

Пчелите в Ловешко масово са напуснали кошерите си, съобщи БНР. Това може да се окаже сериозен проблем както за производителите на мед, така и за земеделските култури.

През последните няколко дни, когато температурите бяха положителни, пчелари в Ловешко са констатирали, че повече от половината им кошери са празни, като в тях има останали само измрели пчели. Атанас Атанасов се занимава с пчеларство повече от 40 години и такова явление не е виждал досега:

Още от есента пчелите намаляха. Сега през януари почти 50 процента са изчезнали.

Пчеларите не могат да дадат категоричен отговор на какво може да се дължи това, но имат своите предположения:

На GSM – те, на антените, на радиациите.

Атанас Атанасов не е единственият, който е засегнат от проблема:

Има и други, които са пострадали. Каза ми един пчелар, че от 200 кошера са му останали 40.

Изчезването на пчелите може да доведе и до други последствия, защото именно те опрашват растенията при размножаването им:

Ако пчелите изчезнат, трябва да изчезне и живота.

По думите на Атанасов хората трябва да употребяват редовно пчелен мед, защото той е изключително полезен за здравето, особено през зимата. Хората, обаче трябва да внимават какво купуват, защото на пазара има и много некачествени продукти:

Истинският мед трябва да е захаросан. Отпуска се на водна баня при не повече от 40 градуса, защото иначе всичко се губи като качество, аромат, витамини. Прегрят мед и сто години да стои не може да се взахари.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.

2 Replies to “Пчелите в Ловешко масово са напуснали кошерите си”

 1. Крум Фильовски

  CHAMTRAILS+HAARP+MONSANTO=ТОТАЛЕН БИО-КОНТРОЛ!
  БИОТЕРОРИЗЪМ! ГЕНОЦИД НАД ЧОВЕЧЕСТВОТО И БЪЛГАРИЯ ОТ БИОТЕХНОЛОГИЧНАТА И ГЕННОИНЖЕНЕРНАТА ВОЕННА! ИНДУСТРИЯ!
  на сащ ПОД ШАПКАТА НА нато.

 2. angel

  Пчелите измират защото някои се опитват да ги отглеждат така, както се отглеждат крави.Тоест хранят ги с какво ли не. Захар, фруктозни и глюкозни сиропи и т.н. боклуци. И във всичките тези неща за да не се развалят бързо има консерванти – отрови за микроорганизмите. И понеже пчелите преработват големи количества от тези неща, то отровите се натрупват в организма им и те умират.
  Ако искате да не ви изчезват пчелите, не ги хранете с друго, а само с мед.

Comments are closed.