В Япония изобретиха очила срещу автоматичната идентификация на хората

Широкото въвеждане на технологиите за разпознаване на лица, което се наблюдава през последните години, предизвиква загриженост у много хора, които ценят неприкосновеността на личния си живот. В края на краищата, камерите може да се използват не само за обезпечаване на сигурността и търсене на престъпници, но също така и за проследяване на покупателната активност и друг скрит мониторинг.

Исао Ечизен от Токийския  национален институт по информатика  и Сеичи Гоши от Университета Koгакуин са разработили очила, които позволяват на хората да запазят конфиденциалност и да останат неузнаваеми за автоматичните системи за идентификация.

Изследователите   работили с програма за разпознаване на лица. Те открили, че системата не може да разпознае човек, който носи един от пет  вида слънчеви очила, както и при завъртане на главата под определен ъгъл.

По експериментален начин инженерите установили основните зони, към които се насочва   „виртуалния фейсконтрол“.

Очилата са оборудвани с множество източници на инфрачервени лъчи, които включени не се  виждат с невъоръжено око, но отлично се забелязват от камерите. Именно тази невидима подсветка на хората създава шум в ключовите места в областта на носа и очите, не позволява  идентифициране на лицето,  минаващо покрай камерата.

В бъдеще  японците  планират да доработят очилата и да ги направят по-удобни. Освен това, разработчиците трябва да им измислят и по-стилен дизайн. Прототипът е далеч от съвършенството, но идеята бе посрещната с голям интерес. Изследователите вече са получили оферти от няколко фирми, заинтересовани от развитието на технологията за конфиденциалност.

Те в момента работят по нов модел   очила, които не се нуждаят от източник на захранване, а „защитата от камерите“ ще се осъществява чрез отразяване или поглъщане на светлини с определени дължини на вълните. Учените предполагат, че в края на краищата те ще бъдат в състояние да предложат много евтин продукт, който може да струва около $ 1 за бройка.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *