Двойник на Земята може да има не по-далеч от 13 светлинни години

Най-близката до Слънчева система планета, която е подобна на Земята и е годна за живот, може да се намира буквално „зад ъгъла“ – само на 13 светлинни години от нас. Това е заключението на астрономите от  Харвард-Смитсониънския  Център по астрофизика за проучване  на планетарни системи със звезди червени джуджета .

„Ние мислехме, че трябва да се изследва огромно пространство, за да се намери планета, подобна на Земята.  Сега ние знаем, че втората Земя   може да се намира в нашия „заден двор“, и чака да я забележим“ – казва водещият автор на изследването Кортни Дресинг.

Дресинг с нейните колеги са използвали данни от космическия телескоп „Кеплер“, за да определят колко от звездите, собственици на планети, са червени джуджета. Така се наричат тези звезди, които са много по-леки и по-студени от Слънцето. Средното червено джудже е звезда около три пъти по-малка и свети хиляди пъти по-слабо от Слънцето. Но делът на червените джуджета е 3/4  от 45-те милиарда звезди в нашата галактика.

Изследователите  избрали от 158 000 звезди в каталога на „Кеплер“ всички червени джуджета, а след това направили по-точна оценка на размера и температурата им. В почти всички случаи звездите се оказали по-студени и по-малки, отколкото се е смятало досега. Учените изследвали данните на 95 планети червени джуджета и установили, че най-малко 60% от тях са  по-малки от Нептун, а три планети са като Земята. От това учените са заключили, че 6% от червените джуджета могат да имат подобни на Земята планети, а най-близката от тях може да бъде само на 13 светлинни години.

Тези светове могат да бъдат много по-различни от нашия – заради по -тесните орбити   планетите на  червените джуджета може да са в състояние на приливен обхват, което означава, че  винаги са насочени към  светилото само с едната си страна. Въпреки това, учените отбелязват, че това не изключва съществуването на живот: дълбок океан или плътна атмосфера може да транспортират топлинна енергия  към  нощната страна. Плътната атмосфера може да служи и като защита от ултравиолетовите изригвания, характерни за младите червени джуджета.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *