EK се зае с опазване на пчелите

Учените в продължение на години се опитват да разберат причината за масовото измиране на пчелите. Въпреки това, когато източникът е  установен, учени, държавни служители и общественици попаднаха в много трудно положение.

Според доклада на ЕС, под подозрение са пестицидите на германски производител Bayer  и швейцарския концерн Syngenta. Те съдържат вещества, които са от групата на   неоникотиноидите. Проучването отбелязва, че за пчелите са опасни три пестицида – клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам.

Тази ситуация поставя под въпрос идеята, че интензивното земеделие щади околната среда. Насекомите играят важна роля в опрашването на много растения. Ако те не успеят да изпълнят своята функция, щетите ще са практически  необратими. Преди се е смятало, че причина за масовата смърт на пчелите е  изменението на климата, отбелязва S?ddeutsche Zeitung.

Компании отдавна твърдят, че ако   има въздействие на препаратите, това не е  фатално за насекомите. След това изследователите задават въпросите какви са краткосрочните и дългосрочните последици от въздействието на дори малки количества отрови върху пчелите. Резултатите показват, че химикалите може да пречат на ориентацията на пчелите, така че те да не намерят обратния път към кошера.

Само през 2008 г. в югозападната част на Германия, са загинали над 11 500 пчелни семейства. Царевични семена са били третирани с химикал, който съдържа опасно вещество. Германските власти за известно  времето забраняват засаждане на всякакви такива обработени семена на рапица и царевица. Но след известно време вдигат забраната.

Средството е разработено от Bayer и японската  фармацевтична компания Takeda Chemical Industries. В Германия е пуснато в производство под името Poncho.

Производителят  на химикалите Syngenta разкритикува учените казвайки, че техните заключения са прибързани. От компанията заявиха, че  произвежданите от тях средства са били използвани в продължение на повече от десет години в няколко европейски страни, както и че правилното прилагане на тази технология не оказва отрицателно въздействие върху здравето на пчелите.

От друга страна, компанията Bayer обеща да направи проверка и е готова за сътрудничество.

 ЕК  предложи на държавите-членки да се забранят за използване определени класове пестициди, които се считат за вредни за пчелите. Комисията също така призова за забрана за продажба на семена, отглеждани с използването на тези химикали.

Забраната на тези средства би означавало загуба на 17 млрд. евро в европейския пазар. Залогът е 50 000 работни места.

Спорът за изчезването на пчелите има политическо измерение. Става дума за бъдещето на селското стопанство в Европа, за това дали то да стане по-екологично. Пчеларите в продължение на години, предупреждават за разширяващата се употреба на нецъфтящите монокултури, което е свързано с разпространението на пестициди и изкуствени торове. Те виждат в индустриализацията на селското стопанство една от причините за изчезването на пчелите. В знак на протест германски пчелари поставиха чували с мъртви пчели пред резиденцията на канцлера няколко дни след публикуването на доклада.

Read more: http://30dumi.eu/2013/02/ek-se-zae-s-opazvane-na-pchelite/#ixzz2K0vmzK94

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *