ЕСПЧ реши да разсекрети данните за секретните затвори в Полша

Европейският съд по правата на човека ЕСПЧ нареди разсекретяване на материалите по делото за съществуването на тайни затвори на ЦРУ в Полша, съобщава полското радио The News на 5 февруари. Това решение съдът е взел на 22 януари във връзка със случая на гражданина на Саудитска Арабия, Абд ал-Рахим ал-Нашири, който твърди, че през 2002-2003 г. е бил задържан незаконно в затвор в Полша.

По-рано полските власти настояваха документите по делото, идващи от Варшава към ЕКПЧ да останат недостъпни за обществеността.

Министърът на правосъдието на Полша Ярослав Говин изрази загриженост по повод решението на съда, съобщава полската информационна агенция ПАП. Според него, това е заплаха за националната сигурност.

От Министерството на външните работи също не подкрепят искането на ЕСПЧ и обясниха, че декласифицирането на документи на този етап ще попречи на полското разследване на случая.

В допълнение, тези решения в бъдеще може да се отразят на степента на сътрудничество на полските власти с ЕСПЧ, тъй като Варшава може да предава на съда само тази информация, която не се страхува да публикува.

Едновременно с решението на Европейския съд за правата на човека е публикуван и доклад от благотворителния фонд на Сорос , за програмата за предаване на затворници, която ЦРУ осъществява в 25 европейски страни, 14 страни в Азия, както и 13 – в Африка.

Властите в тези страни задържат хора, заподозрени от американските специални агенти в престъпления и ги изпращат в затвори на ЦРУ, където са били разпитвани, а понякога и измъчвани. Сред европейските страни, които си сътрудничат със САЩ са Полша, Румъния, Литва, Германия и Великобритания.

Що се отнася до Полша, в доклада „Глобализация на мъченията“ се твърди, че затворът на ЦРУ се намира в центъра за обучение на местното разузнаване в околностите на село Stare Keykuty. За първи информация за наличност на затвор на ЦРУ в Полша обяви неправителствената организация Human Rights Watch през 2005 г.. Полските политици отрекоха информацията.

Според фондация „Сорос“, Абд ал-Рахим ал-Нашири, когото американците обвиняват в организиране на терористични атаки срещу американски моряци през 2000 г. в Йемен, също е бил в затвора в Stare Keykuty. В доклада се твърди, че американските специални агенти са го подлагали на изтезания: плашили са го с пистолет и електрическа бормашина, и заплашвали, че ще доведат майка му и ще я изнасилят пред него.

През 2010 г. Ал-Нашири се обръща към полската прокуратура, която го признава за пострадал по делото за тайните затвори на ЦРУ. Следващата година фондът на Сорос подадена от негово име жалба до Европейския съд, обвинявайки Полша за участие в тайното му задържане и изтезания.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *