Милиони стриди загинаха за една нощ в Австралия

Милиони стриди загинаха за една нощ в Австралия

Стридите в Keфалния поток, който е приток на река Хоксбери, Австралия,  са били поразени от смъртносния тихоокеански синдром, което е довело до смъртта на около 20 на сто от стриди в местната индустрия.

Според съобщения в пресата, притокът е развъдник за стриди за местната промишленост. Милионите миди, които са били напълно здрави –  са практически унищожени само за една нощ. Повечето от 15-те фирми, участващи в развъждането на стриди в региона, сега  са  скептично настроени за перспективата през тази година, като предполагат, че  няма да имат производство до следващия сезон.

Фермерът Роб Moксхям заяви пред репортери:  „За един ден болестта е унищожила вероятно 90% от стридите на площ от 50 хектара … Това е просто опустошение“.

Заразата не представлява заплаха за хората, но е засегнала 20 процента от стридите в местната промишленост на  площ от 245 хектара. За да се предотврати разпространението на болестта е установена карантина.

Вирусът може да се разпространява от океанските течения или по корпусите и с баласта на търговските кораби, съобщава Foodmag.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *