Мощно слънчево радиоизлъчване е регистрирано на 2 февруари

Ако се вярва на твърденията на НАСА нашата звезда този уикенд е била „тиха“, но фактите показват друго. В действителност, тя е била много „шумна“. Любителят астроном Томас Ашкрафт е записал мощна слънчева радиоемисия, достигнала Земята на 2 февруари 2013.

„Това наистина беше мощно. На 2 февруари имаше няколко силни слънчеви радиоемисии, включително една изключително мощна. Аз я засякох на вълна 28 и 21.1 MHz, като това напълно заглуши предаванията на къси вълни“, казва Томас.

Коментар на НАСА

Източник на излъчване е петното AR1667, което е изригнало с мощност от клас C 2.9, което е предизвикало шума във високоговорителя на радиотелескопа. Тип III слънчеви радиоизлъчваняи предизвикват електрони, които се ускоряват до високи енергии (1-100 КЕВ) от слънчевите изригвания. Тъй като потоците от електрони идват от Слънцето, те възбуждат трептения на плазмата и радиовълни в слънчевата атмосфера. Когато тези радиовълни се движат в посока на Земята, те се чуват в говорителите на късовълновите радиостанции на планетата.

По-мощни радиозалпове може да се случат в близко бъдеще. Петното AR1667 е източник на избухвания от C-клас и се подготвя за още по-мощни M-клас изригвания.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *