Нов рекорд на студа в Сибир: минус 71 градуса

На „полюса на студа“ в Оймякон термометърът в началото на седмицата показа минус 71 градуса, съобщава Die Welt. Това е най-ниската температура, измерена някога там. Преди това  официалният рекорд в Оймякон през 1933 г. е бил минус 68 градуса.

„С това завърши вечният спор с Верхоянск, намиращ се на около 1000 км на север. Оймякон и Верхоянск се състезаваха за званието  населено мястос най-ниски температури. Оймякон сега e  лидер. Температурният рекорд извън населени места е  минус 89 градуса, измерени през 1983 г. в антарктическата станция „Восток“, собственост, разбира се, на Русия „, – пише авторът.

Авторyt на статията Ули Кулке отбелязва, че животът в Оймякон не е спрял въпреки студа. Според сибирските вестници, хората са заети с ежедневните си дейности. „Някои от шофьорите оставят двигатели винаги да работят: от страх, че повече никога няма да запалят“ – пише авторът.

Но добре познатите в региона оймяконски коне не предизвикват загриженост и остават на открито. Въпреки това, според автора, конете са престанали да спят и постоянно се движат, за да се стоплят.

Източник: Die Welt

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *