В ГМО продукти е открит ген на таен вирус

Още една тревожна причина се появи за да се откажем от разрушителните за здравето генетично модифицирани организми, пише naturalsociety. Засега се съобщаваше, че в резултат на използването на ГМО се появяват много сериозни заболявания, но доста учени не бяха убедени в това, докато сега става дума за откритие на гени на „скрити вируси“ дълбоко в клетките на генетично модифицирани култури.

В течение на много годините ГМО се употребяват съзнателно и несъзнателно в целия свят. Компанията „Монсанто“ твърди, че модифицираните култури са безопасни, въпреки много ограниченото (или липсващо в някои случаи) първоначално тестване, а учени също казваха, че няма опасност.

Една от тези „опасности“ все пак е осветена и за нея се споменава в неотдавнашен доклад на Европейската агенция за безопасност на храните European Food Safety Authority (EFSA).

В Доклада на EFSA, който може да се прочете в интернет, сe казва, че изследователите са открили неизвестен досега вирусeн   ген, който е известен като „ген VI». Важното сега е, че този ген е открит в най-известните генетично модифицирани култури, в около 63% от ГМО, одобрени за използване (в 54 от 86, за да бъдем точни).

А той наистина може да наруши много биологични функции в живите организми. Генът, който причинява физически мутации, е намерен в популярните генетично модифицирани култури, като Roundup-Ready соя, NK603 и MON810 царевица. Наскоро бе установено, че сортът царевица NK603, е свързан  с развитието на тумори при плъхове.

Според Independent Science News „генът VI» нарушава защитния механизъм на растенията и животните в борбата срещу вируси.

Като цяло има известна информация за „ген VI». Ето за какво става дума:

1. Помага на вирусните частици да подтискат естествената защитна система на клетката.

2. Произвежда протеини, които са потенциално проблематични.

3. Прави растенията възприемчиви към бактериални патогени.

Случаят с „генът VI» е още един епизод, в който различни биотехнологични компании действат като престъпници, причинявайки непоправима вреда на здравето на хората, животните и растенията.

По материали на http://independentsciencenews.org/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *