Челябинският метеорит е предизвикал сериозни аномалии в йоносферата

Доста странен се оказа Челябинския метеорит. Оказва се, че неговото падане е довело сериозни смущения в йоносферата, каквито никога преди това не са наблюдавани, казват учените.

След падането на метеорита изследователските детектори са са регистрирали мощни локални смущения в йоносферата на Земята, които за първи път в историята на наблюденията, са засегнали почти цялата йоносфера, разказва специалистът от ИЗМИРАН Гиви Гивишвили.
5,5 часа след падането колебания на височина 250 км е регистрирала йоносферата станция в Екатеринбург, след 6 часа – в Ростов на Дон, и след 7 часа – в Москва.

„Електронната концентрация във височина се е изменила 2,7 пъти, при това височината на слоя е била 270 и изведнъж е намаляла до 220 километра, слоят сякаш се е „стекъл“ надолу“ – казва Гивишвили.

Според него за влиянието на метеорити върху йоносферата е известно и преди, но не се е предполагало, че това може да се случи при такива големи височини.

„На 100 км това е наблюдавано много пъти, а сега се оказва, че цялата йоносферата диша, дори на височина 250 километра. Ние се опитваме да разберем какви механизми са предизвикали такива сътресения.“ – казва Гивишвили.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *