Curiosity разгада главната тайна на Марс

Експертите на НАСА доказаха, че на Червената планета са съществували условия за живот.   Учените изглежда са близо до окончателния отговор на въпроса дали може да има живот на Марс. Химическият анализ на почвени проби, събрани от апарата Curiosity показват, че преди милиони години на Марс са съществували условия за живот, пише на  интернет страницата на НАСА.

„Основната мисия на Curiosity е да установи дали Марс е подходяща за живот планета. Сега можем да отговорим на този въпрос със сигурност: Да!“ – заяви ръководителят на програмата на НАСА за Марс Майкъл Майер. Като доказателство той посочи факта, че ровърът е откритл следи от азот, водород, въглерод, и други необходими елементи за живота. Виж пълната версия на речта на Майер ТУК.

Също така се съобщава, че Curiosity е  открил в почвата на Марс голямо количество глинести минерали, по-специално – оливин, който се образуват само при взаимодействието с прясна вода. В близко бъдеще апаратът отново ще  пробие  повърхността на планетата, за да получи допълнителни доказателства за това, че някога там  е имало живот.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *