Извънземен живот е открит във фрагменти от метеорит

Британски учени са открили върху фрагменти от метеорит, който e паднал в Шри Ланка в края на декември миналата година, вкаменени биологични структури.

Откритието е направено в университета на Кардиф, пише  Technology Review.

Били са анализирани 600 фрагменти от метеорита. На всички са се запазили следи от топене, произведени от преминаването на метеорита през   земната атмосфера. Изследваните обекти също така съдържат високо количество въглероден материал, но вниманието било фокусирано върху наподобяващи фосилизирани нишки на водорасли с диаметър по-малко от 0,1 милиметра.

Астробиолозите подчертават: възможността за земно “замърсяване” напълно е  изключено, тъй като биологичните, според тях, останки,  са намерени във вътрешността на метеоритните фрагменти.

Учените признават, че “извънземните” имат значителна прилика с група изчезнали морски водорасли – динофлагелати. Въпреки това, в полза на извънземната теория британците говори и  друга причина – високо съдържание на азот в останките на обекта.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.