Пломбиран зъб на повече от 6 хиляди години забравен за един век в италиански музей

Най-старият в света пломбиран зъб е бил открит от международен екип от изследователи от Италия и Австралия, съобщава New Scientist. Статия за находката е публикувана в списание PLoS One.

Един от авторите на изследването Клаудио Туниц  казва, че зъба със следи от пломба е бил намерен на вкаменена челюст, открита от археолозите в началото на 20 век в  Словения. Долната челюст е принадлежала на мъж на възраст от 24 до 30 години, и през цялото това време е била в музея на италианския град Триест.

Откритието е станало случайно. Туниц и колегите му взели челюстта от музея за да тестват нова рентгенова апаратура. В проучването открили в един от кучешките зъби следи от чужд материал.

Изследователите направили триизмерен образ на зъба с висока разделителна способност. Те видели в него вертикална кухина, която била запълнена с чужд материал, който покривал върха на пукнатината.

С помощта на инфрачервена спектроскопия, учените открили, че кухината на зъба е запълнена с пчелен восък. Радиовъглеродното датиране показва, че възрастта на този зъб е около 6,5 хиляди години.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *