Спецслужбите следят Skype безконтролно

Според експерти  достъп до преговори и кореспонденцията на руски потребители често се правят без съдебно разрешение.  Руските служби за сигурност подслушват разговори и разглеждат съобщения на потребителите на  Skype, въпреки че в много случаи нямат съдебно решение – пише  „Ведомости“.

Както бе обяснено от изпълнителния директор на Peak Systems Максим Eм след като през 2011 г.   Skype е закупен от Microsoft,  е променена  политиката за сигурност.

По-специално, криптиращите ключове, които преди това са били генерирани на телефона или компютъра на абоната, сега те се формират на сървъра. Поради това имайки достъп до сървъра, службите за сигурност може да декриптират и проверяват    кореспонденцията на когото си пожелаят.

На свой ред  генералният директор на Group-IB Иля Сачков съобщи,  че ФСБ и други разузнавателни агенции имат достъп за подслушване  на руските потребители от преди няколко години, а често работят без санкция на съда.

„Ето защо на служителите на нашата компания, например, е забранено да говорят за работа в   Skype», – отбелязва Сачков. Според него спецслужбите имат възможност да  определят  местоположението на абонати, ползващи „Skype“.

Вестникът отбелязва, че от ФСБ,  Министерството на вътрешните работи и от руския офис на Microsoft са отказали да коментират информацията.

бел. ред. Едва ли у нас нещата са по-различни…..

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *