Вояджър – 1 напусна Слънчевата система

Автоматичната сонда Вояджър 1, която бе изстреляна от НАСА преди 35 години, най-вероятно е  напуснала Слънчевата система  и е първият космически кораб, който излезе в междузвездното пространство.

Това съобщиха днес американски учени, които са изследвали информацията, която е била изпратена на  Земята от приборите на борда на „Вояджър“ 1. Техните заключения са представени в статия, която ще бъде  публикувани в списанието на Американския съюз на геофизиците.

Космическият кораб се движи със скорост от 17 км в секунда, като се доближи до границата на хелиосферата в края на миналата година, регистрирайки рязка промяна в нивото на радиация в околната среда. Сега, казват експертите, изминавайки още няколкостотин милиона километра, той  е достигнал междузвездното пространство.

„Сега изглежда, че Вояджър 1 е напуснал основната област, намираща се под влиянието на Слънцето, защото изпраща данни за такива характеристики на  водород и хелий, каквито трябва да има в междузвездното пространство,“ – казва професорът по астрономия в  Университета на Ню Мексико, Бил Уебър.

Вояджър 1, изстрелян в космоса през 1977 г., сега е на разстояние повече от 18 милиарда километра от Слънцето. За времето на своето рекордно пътешествие той предаде на Земята уникална информация за Слънчевата система, Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун.

НАСА очаква, че неговата мисия ще продължи до 2025. Проектът е разработен от  Jet Propulsion Laboratory в Пасадена, Калифорния.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *