На дъното на езерото Чебаркул се появиха странни петна

Някои от ефектите от падането на метеорита стават видни едва след идването на пролетта и силно тревожат местните жители.
Шумът около Челябинския метеорит утихна, но някои ефекти от падането на небесното тяло се  проявиха едва с идването на пролетта. На дъното на езерото Чебаркул, където падна болида, са се появили странни петна , пише ГТРК „Южен Урал“.

Мръснооранжевите петна в езерото много притесняват местните хора. Питейна вода достига до всички жилища в  града. Местните жители предполагат, че падналия  метеорит е вдигнал триметров слой кал от дъното и мръсотията се е придвижила към брега.

Местните власти не знаят за замърсяването.

„Ние в момента не знам нищо. Мога да кажа само едно нещо: правим ежедневни тестове, и няма промяна в състава и качеството на водата.“ – коментира  заместник-генералният директор на  водоснабдителната фирма в града  „Чебаркульгорводоканал“ Владимир Юртаев.

По-рано беше съобщено, че   повърхността на езерото за една нощ се е покрила с хиляди малки странни преспи, приличащи на калпаци. Местните хора ги наричат ??снежни „ролки“ или „поничка“. В диаметър  са не повече от 30 см и са огънати от двете страни. Странните преспи бяха пръснати по повърхността и се разпадаха при най-малкото докосване.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *