Основни заблуди по отношение на феномена на прераждането

Днес  светът на езотеричната литература е пълен с книги, които по някакъв начин разкриват теорията за прераждането – знания за това как човешката душа се превъплъщава от едно тяло в друго. За съжаление  качеството на тази информация все още не е достигнала такова ниво, че  да претендира за сакралност.

И все пак този факт не отрича съществуването на свещеното знание – знанието, чиято истинност е проверена от времето и опита, и внимателно съхранявана в Школите за Първичната традиция.

В тази статия се разглеждат основните митове и погрешни схващания, свързани с теорията за прераждането.

1. Прераждането не съществува

Заедно с огромно количество материали, обхващащи прераждането на елементарно ниво, има огромна част литература, която се опитва да докаже, че няма прераждане.

Основният аргумент на тази плеяда от автори е твърдението, че прераждането не съществува, защото ние не помним предишния си живот.

Днес човечеството разполага с достатъчен набор от технологии, които позволяват на човек да си припомни миналия си живот, при това не един. Най-ефективните от тях са регресивната хипноза, холотропно дишане, медитацията, анализ на съня, диагностика на кармата.

2. Един човек може да се въплъти в тялото на животно (птици, насекоми, растения, камъни)

Раждайки се в човешко тяло, душата в нейното развитие вече не се „облича“ в телата на други животни. Този закон в езотериката звучи така: няма  спад в духовния свят. Фактът, че в много езотерични школи се проповядва възможността за раждане в тялото на друго животно, е в резултат на неправилно тълкуване на ученията на Традицията, отразени във Ведите.

3. Мъжът периодично се въплъщава ту в мъжко, ту в женско тяло.

Душата има полярност, която се проявява във физическото тяло като мъжки или женски пол. Смяна на пола на човешката душа през следващата инкарнация е доста рядко явление, въпреки че в последно време се забелязва все по-често.

Това се дължи на факта, че мъжете все повече работят според женски качества (желание да  получава заради отдаване), а жените – в мъжки (желанието да дава, за да  получи). Поради това, в следващата инкарнация на такава душа се дава възможност да промени пола на физическото си тяло,  принадлежаща обаче към противоположния пол.

Така ние виждаме катастрофален ръст на явленията, свързани с нарушаването на човешката сексуална идентичност (хомосексуалност, трансвестизъм, транссексуализъм).

4. Човек има  определен брой прераждания

Някои езотерични школи твърдят, че на човешката душа свише са и заложени определен брой прераждания.

В действителност  за да може човешката душа да достигне пълния си потенциал, а човек да стане  просветлен, може да е достатъчно и едно въплъщение. Ако един живот не е достатъчен за това, човешката душа ще се въплъти в този свят дотогава, докато тя достигне определен етап от еволюцията, а след това минава в друго ниво на съществуване.

5. Броят на хората в света нараства, тъй като тук идват нови  души от висши или нисши планети (по-съвършени светове)

В нашия свят идват само онези души, които не могат да се реализират в предходната си инкарнация в нашия свят. Има само един свят, който е израз на проявата на част от Твореца. Всички други светове – това е друга част от същия Творец, които за един човек (непросветен) са непроявени, а за друг  (просветен) – проявени.

А. Либиэр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *