Последните тридесет години на ХХ век са били най-топлите за 1 400 години

Анализ на данните за промените на температурата на различни континенти през последните две хиляди години е показал, че доминиращата световна тенденция в този период е било застудяването, което се е сменило със затопляне едва  в края на 19 век, пише Nature Geoscience.

Международният научен консорциум  PAGES 2k Network, който включва 78 учени от много страни, си поставил за цел възможно най-пълно да възстанови картината на климата през последните две хиляди години, както на регионално, така и на глобално равнище. Учените използвали данните за годишните кръгове на дърветата, растежа на коралите,  цветен прашец, седименти, сталагмити, както и информация от исторически документи, свързани с 511 географски точки на всички континенти.

Те  установили, че климатичните периоди, известни  като „Средновековно затопляне“ или „Малък ледников период“ (15-17 век), на регионално ниво са  истинска мозайка от топли и студени места, както и топли и студени периоди.

Като цяло изследователите заключават, че през последните две хиляди години на Земята е имало тенденция за понижаване на температурата, която приключва едва в края на 19 век, и се заменят с постепенно затопляне. „Периодът 1971-2000 е бил  най-топлият период през последните 1 400 години (От времето на средновековния топъл период „),“ – се казва в статията.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *