Марсианските канали са прорязани от вода от подземни източници

Ерозионните канали и пукнатини между чашките на марсиански кратери, образувани в резултат на огромни наводнения, са убедително доказателство в полза на това, че някога на Марс е имало огромни, дълбоки водоеми, сочат данни, получени от анализа на новите снимки и топографски данни.

Дълбоките и дълги марсиански канали са загадка, над  която учените се блъскат, започвайки от момента, когато тези геоложки дадености за първи път са открити на изображения, заснети от космическия кораб Viking. През това време  учените имаха различни предположения за механизма на образуване на каналите: сред възможните причини за възникването им са силен вятър, лава, или  разлят въглероден двуокис. Но всяко предложение не обяснява тайната до края.

Сега изследователи от НАСА са изяснили  подробности от мистериозния механизъм. Според техния сценарий, виновник е подземната вода, която постепенно е изпълвала чашката на кратера, и след като я запълни,  водата започва да тече към друг кратер, изрязвайки канал. Количеството на канали расте като лавина, а резултатът е разклонена мрежа, която наблюдаваме на повърхността на планетата.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.